Fındık turp, sebzeler grubuna giren bir bitkidir. Turp, iki yıllık bir sebzedir ve ülkemizde yıl boyunca ekilip yetiştirilebilen bir bitkidir. Değişik yetiştirme koşullarında rahatlıkla yetiştirilebilir. Turp, Anadolu bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Asya'da yoğun şekilde yetiştirilmektedir. Kırmızı, beyaz ve siyah renkli turp çeşitleri de bulunmaktadır. Özellikle iştah açıcı ve acımtırak bir lezzete sahip olan turp, C vitamini deposudur. Ülkemizde yıllık yaklaşık 145 ton fındık turp üretimi yapılmaktadır. Turp, kazık köklü bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları, iç taraflarında genç yapraklar ve dış taraflarında ise yaşlı yapraklar bulunmaktadır. Fındık Turp Özellikleri Nelerdir? Fındık turpun uzun silindir, uzun yuvarlak, uzun konik ve uzun basık çeşitleri mevcuttur. Yetiştirilen küçük yuvarlak turpun çapı yaklaşık olarak 3 cm, uzunluğu ise 6 cm olur. Ağırlık olarak maksimum 40 gr arasında olabilir. Bu turplar renk olarak kırmızı veya beyazdır. Yetiştirilen diğer turplar arasında daha kısa sürede olgunlaşır. Fındık turpların bazı çeşitlerinde ağırlık, boy ve çaplar değişkenlik gösterebilir. Bu türler ağırlık olarak 120-150 gr arasında olabilir. Yetiştirme Şekli ve Koşulları Fındık turp çok fazla sıcak havayı sevmez, tam tersi serin iklim sebzesi olarak bilinir. Sıcaklık yükseldikçe sebze üzerinde yaprak sayısı arttığı için turpun oluşumunu ve büyümesini engeller. Uzun günlerde bitkiler çiçeklenme evresine girer ve bu sebepten dolayı da turp oluşumu gecikir. Bu nedenle yetiştirme dönemi iyi ayarlanmalıdır. Turpun en iyi gelişimi, gün uzunluğunun 7-12 saatleri arasında olduğu dönemlerde olur. Toprak yönünden en çok sevilen cinsi tınlı topraklardır. Diğer toprak türleri ise turpların geç olgunlaşmasına ve çatlaklar meydana getirerek verimi düşürür ve ürün kalitesini bozar. Turp tohum ekimi ile yetiştirilir, bu nedenle toprak iyi seçilmelidir. Fındık turplarının tohum dikimi yaklaşık olarak 1,5-2 cm derinliğe ekilmeli ve ara mesafesi ise 3-5 cm olmalıdır. Ekimden sonra turplar 3-5 hafta içerisinde olgunlaşır ve hasat edilebilir. Turp yetiştirmek için genelde mineral gübreler de kullanılır. Dekar başına 4 kg fosfor, 9 kg potasyum ve 6 kg azot verilmesi turp gelişimi için önemlidir. Düzenli bakım yapılması halinde turp gelişimi daha hızlı olur. Fındık turpları genellikle demet şekline getirilerek satışa sunulur. Hasat zamanı da çok önemlidir; hasat gecikirse turpun dokusu odunlaşır, bu da pazar yani alıcı kalitesini düşürür. Fındık turplarında dekara 1,5-2 ton ürün düşer. Sağlık ve hekimlik konularında turp, ses kısıklığının açılması, idrar söktürme, safra ve böbrek taşlarını düşürme, bronşit, öksürük ve bademcik iltihaplarında çok yararlıdır. Ayrıca turp suyu bal ile karıştırıldığında mideyi temizlediği, hazmı kolaylaştırdığı ve kabızlığa iyi geldiği bilinir. Karaciğeri ve diş etlerini de güçlendirir. |
Aydolun
12 Temmuz 2024 CumaTurp yetiştirmenin en uygun iklim şartları hangileridir?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaAydolun, turp yetiştirmek için en uygun iklim şartları serin ve nemli hava koşullarıdır. Turp, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yetiştirilir, çünkü bu dönemlerde hava sıcaklıkları 10-20°C arasında seyreder. Ayrıca, turpun kaliteli ve lezzetli olması için toprağın iyi drene edilmiş ve yeterince verimli olması önemlidir. Çok sıcak havalar turpun acı ve lifli olmasına neden olabilir, bu nedenle sıcaklığa dikkat edilmelidir.