Turp Ne Zaman Ekilir?
21 Temmuz 2024

Turp Ne Zaman Ekilir?

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp bitkisi, hemen hemen tüm toprak türlerinde yetiştirilebilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek başına veya diğer sebzelerle karıştırılarak tüketilirken, bazı bölgelerde turpun yapraklarından sebze yemekleri de yapılmaktadır.

Turp bitkisi, beyaz veya mor çiçekler açan kazık köklü bitkiler arasında yer alır. Turpun kökü, üst bölümünde bulunan bitki geliştikçe alt bölümü kalınlaşarak büyüme evresini tamamlar. Turp bitkisinin büyümesinde yaprakların etkisi büyüktür. Ayrıca bitkinin yaprakları kaba yapılıdır ve tüylü, dikenli bir yapıya sahiptir. Turp bitkisinin kök bölümlerinin boyutu değişiklik gösterir. Çeşitli renk ve yapıda olan turplar, bazı bölgelerde yuvarlak veya tombul olarak yetiştirilirken, bazı bölgelerde uzun olarak da yetiştirildiği görülür.

Turpların Çeşitleri

Turplar, renklerine göre dört gruba ayrılır:
  • Beyaz turp
  • Siyah turp
  • Kırmızı turp
  • Mor turp

Turplar bu çeşitler altında yetiştirilirken, dış kabukları farklı renklerde olsa da genellikle iç kısmı beyaz yapıdadır. Vitamin bakımından oldukça zengin olan turp bitkisi, hafif toprakları severken yağışlı ve nemli ortamlarda üretilmektedir.

Turp Bitkisinin Ekim Zamanı

Turp bitkisinin ekimi genellikle bahar aylarının ilk günlerinde yapılırken, sonbahara kadar ekiminin yapılabildiği görülür. Turp bitkisi, tohumlardan üretilmektedir. Kırmızı turp olarak bilinen ufak kırmızı turplar, iki ay gibi kısa sürede yetiştirildiğinden dolayı yıl içerisinde beş kez ekimi yapılmaktadır. Diğer turplar olan siyah ve beyaz turpların büyümesi uzun zaman aldığı için yılda en fazla iki sefer ekimi yapılmaktadır.

Turp Bitkisinin Tarihi

Eski Mısırlılara ait yazılı kaynaklarda da yer aldığı bilinmesine rağmen, anayurduna ilişkin kesin bilgiler mevcut değildir. Bazı uzmanlara göre turpun atası olarak yabani turp bilinmektedir. Orta Doğu Anadolu'da yabani turpun kendiliğinden yetiştiği görülmüştür. Turp bitkisi, yaklaşık olarak 60 santimetreye kadar büyüyen yapraklarıyla sert bir köke sahipken, sarı, beyaz veya mor çiçekler açan bir bitkidir. Turp bitkisi, kültür bitkisi olarak nemli veya yağış olan tüm bölgelerde yetiştirilir ve sonbahara yakın olgunlaşan, yuvarlak biçimde kökler meydana getiren bitkiler arasında yer alır.

Ekstra Bilgiler

Turp bitkisi, sadece besin değeri açısından değil, aynı zamanda sağlık açısından da önemli faydalar sunar. Turp, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını destekler. Ayrıca, düşük kalorili bir sebze olması nedeniyle diyetlerde de tercih edilir. Turp bitkisinin yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, toprağın iyi drene edilmiş ve yeterince nemli olmasıdır. Bu koşullar sağlandığında, turp bitkisi hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Turp Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turp Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turp Kaç Kalori?

Turp Kaç Kalori?

Havuç Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mor Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mor Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Öksürüğe Turp ve Bal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Öksürüğe Turp ve Bal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyaz Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karpuz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karpuz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?