Kırmızı Turp Tohumu Türleri ve Özellikleri
21 Temmuz 2024

Kırmızı Turp Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Turp Tohumu

Turp, sebze olarak üretilen ve tüketilen, çeşitli türleri bulunan turpgiller familyasından bir bitkidir. Turpun tarihçesi eski Roma dönemlerine kadar uzanır ve Roma'da üretildiği, Asya ve Avrupa'da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinmektedir. Turp çeşitleri arasında kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp bulunur. Turp, soğan gibi yumru şeklinde toprak altında, gövde ve yaprakları ise toprak üstünde yetişir.

Kırmızı Turp Tohumu Özellikleri

Taze kırmızı turp tohumları kırmızımsı kahverengi renkte olup, zamanla daha koyu bir renge dönüşebilir. Kırmızı turp tohumunun bir gramı içinde 60-100 arasında tohum bulunur. Turp kadar tohumu da şifa kaynağıdır. Kırmızı turp tohumu, insan sağlığı için gerekli olabilecek tüm vitamin ve mineralleri barındırır.

Kırmızı Turp Tohumunun Yetiştirilmesi

Nisan ve Mayıs aylarında dekar başına 800 grama kadar ekimi yapılan kırmızı turp tohumu, 30-45 gün içerisinde hasat edilebilir. Dekar başına 3-4 ton arasında verim elde edilir. Kırmızı turp için toprak hazırlığı, iri kırmızı turp tohumunun ekileceği arazi 15-20 santimetre derinliğinde sürülerek ticari gübre uygulanması ile başlar. Gübre ile toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlık tamamlanır.

Kırmızı Turp Tohumunun Ekimi

Turplar masuralar üzerinde ya da düz zeminlere ekilir. Tohum ekimi için en uygun yöntem sıralı ekimdir. İri kırmızı turplar 25 cm arayla açılan çizgilere el ya da mibzerle tohum ekilir. Daha sonra sıra üzerindeki bitkiler arasında 4-6 cm aralıklarla seyreltme yapılır. Ekim derinliği ve sıklığı, yumru şekli üzerine etki eder. Derin ve sık ekimlerde, yumrular uzayarak çeşidin özelliğini kaybeder. Ekim bittikten sonra tohum üzeri 2 cm kalınlıkla harç tabakası dökülür ve hafifçe bastırılarak sulanır. Kırmızı turpların tohum ekimi, yörenin iklim koşulları ve pazara çıkarma zamanına göre değişmekle beraber, kırmızı turplar Ağustos'tan Mayıs ayına kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık ekimi yapılır.

Kırmızı Turp Sulama, Gübreleme ve Hasadı

İri kırmızı turp yetiştiriciliği için sulama oldukça önemlidir. İklim şartlarına uygun olarak hasat süresi içinde 4-6 defa sulanır ve turpun çatlaması engellenir. Dekar başına 2-3 ton hayvan gübresi atılır. Ayrıca 50 kilo amonyum sülfat, 35 kilo süper fosfat, 25 kilo potasyum fosfat kırmızı turp üretim verimi ve hasadını olumlu olarak etkiler. Kırmızı turp için her dekardan takriben 3-4 ton ürün alınır. Bu değer, yetiştirme koşullarına göre değişir.

Kırmızı Turp Tohumunun Faydaları

  • Turp tohumu iştah açar ve kansızlığı ortadan kaldırır.
  • Öksürük ve bronşit hastalıklarına çok faydalıdır.
  • Erkeklerin cinsel problemlerini ortadan kaldırır. Safra söktürür.
  • Erken boşalmayı engellemek için her sabah aç karnına 2 çorba kaşığı bala, 1 çorba kaşığı kadar turp tohumu karıştırılarak tüketilirse kısa bir zamanda bu şikâyet geçer.
  • Turp tohumunun içindeki mikrop öldürücü özellik, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Gaz kaynaklı sancı ve karın ağrısına iyi gelir, ishali önler.
  • Bir çorba kaşığı kırmızı turp tohumunu bir bardak su ile yutmak, direnci artırır ve ishali keser.
  • Üre şikâyeti olanlar, turp tohumunu su ile yutarsa vücuttaki üreyi azaltır.
  • Turp tohumu deri için faydalıdır. Sivilce ve akne şikâyeti olanlar, turp ve turp tohumundan yararlanarak bu şikâyetlerini giderebilirler. Cilde parlaklık verir. Bir kaşık tohum, yarım çay bardağı su içinde beş dakika kaynatılır, soğuyan su pamukla cilde uygulanır.
  • Bir kaşık kırmızı turp tohumu bir bardağa konur, üzerine kaynamış su dökülür, ağzı kapatılıp beş dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen bu çay, isteğe bağlı olarak sade ya da içine limon, bal, tarçın katılarak lezzetini artırıp günlük olarak tüketilmesi önerilir. Bu çay, yukarıda sayılan hastalıklara iyi gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Turp Diyeti Listesi

Turp Diyeti Listesi

Turp Ekimi

Turp Ekimi

Haber Bülteni