Kırmızı Turp Tohumu Turp, sebze olarak üretilen ve tüketilen, çeşitli türleri bulunan turpgiller familyasından bir bitkidir. Turpun tarihçesi eski Roma dönemlerine kadar uzanır ve Roma'da üretildiği, Asya ve Avrupa'da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinmektedir. Turp çeşitleri arasında kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp bulunur. Turp, soğan gibi yumru şeklinde toprak altında, gövde ve yaprakları ise toprak üstünde yetişir. Kırmızı Turp Tohumu Özellikleri Taze kırmızı turp tohumları kırmızımsı kahverengi renkte olup, zamanla daha koyu bir renge dönüşebilir. Kırmızı turp tohumunun bir gramı içinde 60-100 arasında tohum bulunur. Turp kadar tohumu da şifa kaynağıdır. Kırmızı turp tohumu, insan sağlığı için gerekli olabilecek tüm vitamin ve mineralleri barındırır. Kırmızı Turp Tohumunun Yetiştirilmesi Nisan ve Mayıs aylarında dekar başına 800 grama kadar ekimi yapılan kırmızı turp tohumu, 30-45 gün içerisinde hasat edilebilir. Dekar başına 3-4 ton arasında verim elde edilir. Kırmızı turp için toprak hazırlığı, iri kırmızı turp tohumunun ekileceği arazi 15-20 santimetre derinliğinde sürülerek ticari gübre uygulanması ile başlar. Gübre ile toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlık tamamlanır. Kırmızı Turp Tohumunun Ekimi Turplar masuralar üzerinde ya da düz zeminlere ekilir. Tohum ekimi için en uygun yöntem sıralı ekimdir. İri kırmızı turplar 25 cm arayla açılan çizgilere el ya da mibzerle tohum ekilir. Daha sonra sıra üzerindeki bitkiler arasında 4-6 cm aralıklarla seyreltme yapılır. Ekim derinliği ve sıklığı, yumru şekli üzerine etki eder. Derin ve sık ekimlerde, yumrular uzayarak çeşidin özelliğini kaybeder. Ekim bittikten sonra tohum üzeri 2 cm kalınlıkla harç tabakası dökülür ve hafifçe bastırılarak sulanır. Kırmızı turpların tohum ekimi, yörenin iklim koşulları ve pazara çıkarma zamanına göre değişmekle beraber, kırmızı turplar Ağustos'tan Mayıs ayına kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık ekimi yapılır. Kırmızı Turp Sulama, Gübreleme ve Hasadı İri kırmızı turp yetiştiriciliği için sulama oldukça önemlidir. İklim şartlarına uygun olarak hasat süresi içinde 4-6 defa sulanır ve turpun çatlaması engellenir. Dekar başına 2-3 ton hayvan gübresi atılır. Ayrıca 50 kilo amonyum sülfat, 35 kilo süper fosfat, 25 kilo potasyum fosfat kırmızı turp üretim verimi ve hasadını olumlu olarak etkiler. Kırmızı turp için her dekardan takriben 3-4 ton ürün alınır. Bu değer, yetiştirme koşullarına göre değişir. Kırmızı Turp Tohumunun Faydaları
|