Gebelikte Turp Yemek Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Gebelikte Turp Yemek Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Turp Yemek

Turp bitkisi, gebelik döneminde tüketilmesi önerilen besinlerden biridir. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile öne çıkan turp, sağlıklı bir hamilelik süreci için oldukça faydalıdır. Kış aylarında yetişen bu bitki, özellikle gebelik dönemleri kış aylarına denk gelen anne adayları için ideal bir seçimdir. Türkiye'de turpun %70'inin Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde üretildiği bilinmektedir. Farklı renk ve çeşitlerde bulunabilen turpun besin değeri çeşitler arasında çok fazla değişiklik göstermez.

Gebelikte Turp Yemeğin Faydaları

  • Turp, kükürt ve iyot açısından zengin bir bitkidir, bu da vücudun ihtiyaç duyduğu temel mineralleri karşılamasını sağlar.
  • İçeriğindeki E vitamini, B1 vitamini ve B12 vitamini gibi çeşitli vitaminler, hamileler için sağlıklı bir besin kaynağıdır.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde birçok kanser türüne karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Karaciğeri güçlendirir ve şişkinliği giderici etkisi bulunur, bu nedenle hamilelik döneminde tüketimi önerilir.
  • İyot emilimini azaltarak guatr oluşumuna sebep olabilir, bu yüzden günde bir porsiyon tüketilmesi faydalıdır.
  • Safra için önemli bir bitki olup, böbrek kumları ve mesanedeki taşların atılmasına yardımcı olur.
  • Romatizma ve astım bronşit gibi solunum yolu şikayetleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Turp suyu bal ile karıştırılarak içildiğinde öksürüğe iyi gelir.
  • Kabızlığı giderici ve idrar söktürücü etkisi ile hamilelikte tüketimi tavsiye edilir.
  • İştah açıcı özellikleri nedeniyle yemeklerin yanında tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir.
  • Mikrop öldürücü özellikleri ile enfeksiyonlara karşı doğal bir koruma sağlar.
  • Hamilelik döneminde ciltte oluşan değişiklikleri azaltarak cilde tazelik verir ve sıkıntıların azalmasına katkıda bulunur.
  • Kalp ve damar sağlığına faydalı olup, şeker hastalığına da iyi gelir.
  • Ciltte oluşan sivilce ve egzama gibi problemlerin geçmesine yardımcı olur.

Turp Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelerin özellikle sebze tüketimi açısından turpu günlük hayatlarına almaları yararlı olacaktır. Ancak her şeyde olduğu gibi turpun da fazlası zararlı olabilir. Bu nedenle günde bir öğünde tüketilmesi yeterlidir. Aşırı tüketim, yarar yerine başka problemlere yol açabilir. Bu yüzden turp bitkisinin azı karar, çoğu zarar olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Turp Bal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Turp Bal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Turp Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Turp Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Turp Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Turp Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Turp Tansiyon Yükseltir mi?

Turp Tansiyon Yükseltir mi?