Turp Otu Salatası Turp otu, yabani otlar arasında en kolay rastlanan ve kendiliğinden yetişen bir bitkidir. İri dişli kenarları ve tüylü yaprakları ile dikkat çeken bu bitki, doğada kolayca bulunabilir. İlk bakışta hardal otunu andıran görüntüsü ile bilinir, ancak hardal otu sarı çiçekler açarken, turp otu beyaz çiçekler açar. Turp otu, hemen hemen tüm dünya ülkelerinde yetişebilen önemli yabani otlardan biridir. Özellikle Türkiye'de, Ege mutfağında sıkça ve sevilerek tüketilir. Turp otu, genellikle haşlandıktan sonra limon ve zeytinyağı ile hazırlanan turp otu salatası olarak tüketilir ve büyük beğeni toplar. Ayrıca, haşlanan turp otunun yumurta ile hazırlanan kavurması da oldukça meşhurdur. Genel olarak turp otu, meyve ve sebze bahçeleri, tahıl tarlaları, yol kenarları ve kırlar gibi alanlarda kendiliğinden yetişir. Çiğ olarak tüketildiğinde roka benzer bir tada sahip olan turp otu, hafif acımsı ve baharatlı tadı nedeniyle genellikle haşlanarak tüketilir. İnsan sağlığı açısından özellikle iştah açıcı ve idrar söktürücü özelliklerinin yanı sıra karaciğeri güçlendirir. Nefes darlığı, bronşit ve astıma iyi gelirken böbrek taşlarının düşürülmesinde de oldukça etkilidir. Ayrıca vücudu canlandırıcı, ağrı kesici ve sinirleri yatıştırıcı özelliklerinden de faydalanmak için turp otu salatasını sıkça tüketmekte fayda vardır. Turp Otu Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Turp Otu Salatası Nasıl Yapılır? Turp otu salatası hazırlamaya ilk olarak toplanmış turp otlarını temizleyerek başlayalım. Temizleme aşamasında turp otunun sert ve kalın dallarını ve kökünü keserek atalım. Ardından taze yapraklarını bol su altında iyice yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alarak bekletelim. İyice süzülen turp otlarını bıçak kullanmadan elimizle yaklaşık olarak parmak uzunluğunda parçalara bölelim. Daha sonra turp otlarını haşlamak için uygun bir tencereye 1,5-2 litre kadar su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Haşlama suyumuz kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek iyice kaynayan suyun üzerine doğranmış turp otlarını atarak haşlayalım. Haşlama sırasında otların renginin değişmemesi için tencerenin kapağını açık bırakarak otların sapları yumuşayıncaya kadar kısa zaman içinde haşlayalım. Uygun bir kabın içini soğuk su ile doldurarak haşlama suyundan alacağımız otları bir delikli kepçe yardımıyla alarak soğuk suyun içine atalım. Ardından soğuk suyun içinden süzerek çıkardığımız turp otlarını servis tabağına alarak üzerine 1 adet limon suyu, 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ ve bir miktar tuz ilave ederek hazırladığımız sosu döküp karıştırarak hazır hale gelen turp otu salatasını servis yapalım. Afiyet olsun. |