Ballı Turp Kürü
Ballı turp kürü, siyah turp kullanılarak hazırlanan ve özellikle üst solunum yolu hastalıklarına karşı faydalı olduğu bilinen bir kürü ifade eder. Turpun faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için en etkili yöntemlerden biri olan ballı turp kürü, doğal içeriği sayesinde sağlık açısından güvenlidir. Siyah turp, salatalarda ve diğer tariflerde de kullanılabilen, özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen bir sebzedir. Ballı turp kürü, çocuklarda doğal bir antibiyotik olarak da kullanılabilir.
Ballı Turp Kürü İçin Gerekli Malzemeler
- 1 adet siyah turp
- 1 yemek kaşığı bal
Ballı Turp Kürü Nasıl Yapılır?
- Turp iyice yıkanır ve üst kısmı kapak olarak kullanılmak üzere kesilir.
- Turpun içi, dolma oyar gibi oyulur. Çıkan parçalar atılmayıp salatalarda kullanılabilir.
- Oyulan turpun içine bal eklenir. Turpun alt kısmında küçük bir delik açılır.
- Kesilen üst parça kapak olarak turpun üzerine kapatılır.
- Turp, bir su bardağının üzerine oturtularak bir gece bekletilir.
- Ertesi sabah bardakta biriken sıvı, öksürük ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı içilir.
- Aynı turp kullanılarak 2-3 defa kür hazırlanabilir.
Ballı Turp Kürünün Faydaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve günlük kullanımda genel vücut sağlığına katkıda bulunur.
- İnatçı ve geçmeyen öksürüklerde, balgam ve iltihaba karşı etkilidir.
- Diş ve diş eti sağlığı için kullanılabilir. Özellikle diş eti iltihabında etkilidir.
- Romatizmal hastalıklara karşı faydalıdır ve romatizma ağrılarını hafifletir.
- Kanı temizleyici etkisi vardır ve kan hastalıklarına karşı kullanılabilir. Aynı zamanda kan yapıcı etkisi bulunur.
- Astım belirtilerini hafifletir.
- Safra kesesi taşlarına karşı iyi gelir.
- İştah açar ve akciğeri kuvvetlendirir.
- Hazmı kolaylaştırıcı ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır.
Ballı turp kürü, doğal ve etkili bir yöntem olup, birçok sağlık problemine karşı kullanılabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan bireylerin öncelikle bir sağlık profesyoneline danışmaları önerilir.
|
Duranay
24 Temmuz 2024 ÇarşambaTurpun alt kısmına delik açarken ne kadar derin olması gerekiyor? Turpun içine balı ekledikten sonra gece boyunca bekletirken nereye koymamız önerilir? Öksürük için bu kürü ne kadar süreyle kullanmalıyız?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Duranay,
Turpun alt kısmına delik açarken yaklaşık olarak 1-2 cm derinliğinde olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu delik, balın turpun içine güzelce nüfuz etmesini sağlayacaktır. Turpu bal ile doldurduktan sonra gece boyunca bekletirken serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmeniz önerilir. Öksürük için bu kürü yaklaşık 1 hafta boyunca, her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz. Ancak, semptomlarınız devam ederse bir sağlık uzmanına danışmanızda fayda var. Afiyet olsun ve geçmiş olsun!