Turpun Faydaları ve Kullanımı
22 Haziran 2024

Turpun Faydaları ve Kullanımı

Turpun Faydaları

Turp, sert bir yapıya sahip olup, içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Genellikle salatalarda kullanılan turp, özellikle kış aylarında marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulunabilir. Bu nedenle, turpun faydalarından yararlanmak oldukça pratiktir. Sert yapısı nedeniyle turp, rendeleyerek veya haşlanarak tüketilebilir. Turşu yapımında da sıkça kullanılan bu sebze, çiğ olarak tüketildiğinde sağlık için daha fazla katkı sağlar. Turp suyu, özellikle öksürük ve bağırsak problemlerine karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İçeriğinde bol miktarda A, C, K ve B6 vitaminlerinin yanı sıra, potasyum, selenyum, demir, bakır, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller de bulunmaktadır. Aynı zamanda besin lifi bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.

Turpun Faydaları Nelerdir?

  • Turp, tüketildiğinde vücuda alınan gıdaların kolay bir şekilde hazmedilmesini ve sindirilmesini sağlar. Diyet lifleri bakımından zengin içeriği sayesinde sindirim sisteminde yer alan tüm organlar üzerinde olumlu etki yaratır.
  • Güçlü bir antioksidan olan turp, sağlık açısından geniş bir yelpazede katkıda bulunur. Antioksidanlar bakımından zengin olan turp, bu anlamda birçok hastalığa karşı iyi gelir.
  • Turp, A, C ve K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu içeriği sayesinde hasarlı hücrelerin onarılmasını sağlar ve hücre sağlığını korur. Dolayısıyla cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yaratır.
  • İçeriğinde bol miktarda demir barındıran turp, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır. Demir, saç sağlığından tırnak sağlığına kadar birçok alanda faydalı olan ve ihtiyaç duyulan önemli bir maddedir.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan turp, genel anlamda metabolizmayı güçlendirir. İçeriğinde yer alan besin lifleri sayesinde mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığa karşı iyi gelir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bünyede yağ yakımını hızlandırır.
  • Göğüs ağrılarına karşı iyi gelir.
  • Kas sağlığını korur. İçeriğinde yer alan bol miktardaki protein sayesinde kas yapısını güçlendirir. Kramp ve kaslarda oluşabilecek kasılmaları en aza indirir.
  • Zihinsel yorgunluğa karşı iyi gelir. Zihinsel faaliyetlerin artmasını sağlar. İçeriğinde beyin sağlığı için faydalı olan mineraller bulunmaktadır.
  • Bal ile karıştırılarak tüketildiğinde nezle, grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini kısaltır.
  • Böbrek sağlığını korumak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek ve oluşan taşları düşürmek için kullanılabilir.
  • Kolesterol ve kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kardiyo hastalıklarını engellemeye yardımcı olur. Kolesterole karşı faydalıdır.
  • Cilt sağlığını korumak için yararlı olan turp, içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Ciltte oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı iyi gelir. Ayrıca içeriğinde bulunan potasyum, sodyum, demir, kalsiyum gibi mineraller sayesinde kan basıncını düzenler. Su içeriği ile cildi ciddi anlamda nemlendirir. Cildi ölü hücrelerden arındırarak, hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Cildi toksinlerden arındırır. Turp rendelenerek ya da ezilerek cilde uygulandığında cildi temizleyici etki sağlar ve cildin yumuşamasını kolaylaştırır.
  • Turp, saç sağlığını korumak amacıyla faydalı olan sebzelerden biridir. Düzenli olarak turp tüketmek, saçların daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç dökülmesini engeller ve saç köklerini kuvvetlendirir. Kepeklenmeye karşı iyi gelir. Turp suyu havluya uygulanarak, havlu saçlara sarılabilir. Bu uygulama, saçların doğal ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Tiroit bezi hastalıklarına karşı iyi gelir. Tiroit bezi hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Boğaz ağrılarına karşı kullanılabilir. Vücutta anormal bir şekilde salgılanan mukusu azaltmak amacıyla kullanıldığında faydalıdır.
  • İçeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini sayesinde üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Sinüzit hastalığına karşı faydalıdır.
  • Kanser hastalığına karşı vücudu korur. Kansere yakalanma olasılığını minimuma indiren turp, anti-kanser bir gıdadır.

Not: Turpun gebelik ve emzirme dönemi için bir zararı olduğunu kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak her ihtimale karşı bu dönemlerde aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Safra taşı problemi olan kişiler için turp tüketimi önerilmemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turp Suyu ile Saç Uzatma

Turp Suyu ile Saç Uzatma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prostata Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Prostata Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Turpun Faydaları ve Kullanımı

Kırmızı Turpun Faydaları ve Kullanımı

Turp Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Turp Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turp Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Turp Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turp Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Turp Çeşitleri Türleri ve Özellikleri