Şalgam Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Şalgam Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. Bitki, 50-120 cm kadar boylanabilir ve Türkiye'de de yetiştirilmektedir. Birinci yıllarında kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları gelişirken, ikinci yıllarında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları meydana gelir. Sebze olarak tüketilen kısmı, şişkin kök kısımlarıdır. Kökü basık, yuvarlakça ya da uzun silindirik şekillerde olabilir ve iç kısmının rengi beyaz ya da mavimtıraktır. Ancak kökün toprak yüzeyine yakın kısımları kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir. Oval şekilli yaprakları yeşil renkli olup, yaprak kenarları düz ya da testere dişi gibidir. Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm'ye kadar uzayabilir. Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olabilir. Şalgam turpu, B ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve demir gibi önemli mineralleri yüksek oranda içerir.

Tohumları, lahananın tohumlarına benzer ancak satın alırken dikkatli olunmalıdır. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilen bir bitkidir. İnsanlar için yetiştirilenler yumuşak etli, hayvanlara yem amaçlı yetiştirilenler ise sert etlidir. Şalgam, bazı çorba ve soslara katılabilir, yemeklerde garnitür olarak kullanılabilir. Adana, Osmaniye ve Mersin'de şalgam suyu yapılıp tüketilmektedir. Şalgam turpu tohumlarla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan bitkinin yetiştirileceği alana ekilir. Ekim zamanları, ilkbahar mevsiminde mart-nisan; sonbahar mevsiminde ise ağustos ayının sonları ile eylül aylarıdır. Tohumlar serpme yöntemiyle ekilir ve ardından fidelerde seyreltme işlemi yapılır.

Tohumlar, 15–25 cm aralıkla ve 1–2 cm derinliğe ekilir. Şalgam, ılık ve serin mevsim bitkisidir. Ancak soğuk havalara karşı diğer sebzelerden daha dayanıklı olduğu için, Türkiye'nin soğukça yerlerinde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Sıcaktan ve kuraklıktan hoşlanmayan bir bitkidir. Toprak yönünden pek seçici olmayan şalgam turpu, çok hafif ve çok ağır topraklar hariç, her çeşit toprakta yetişebilir. Ancak bitkiden en iyi verim, derin, geçirgen, organik madde bakımından zengin kumlu ya da killi topraklarda alınır. Şalgam turpunun toprak hazırlığı ve işlenmesi, havuçtaki duruma benzer. Şalgam turpu, suyu çok sever. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak zamanlarında düzenli olarak sulama gerektirir. Şalgam bitkisinin iyi gelişmesi ve yüksek verim sağlanması amacıyla yanmış çiftlik gübreleri ile azot ve fosfat içeren fenni gübreler kullanılmalıdır. Şalgamın potasyum ihtiyacı, diğer kök bitkilerinden daha azdır. Şalgam turpu, tohumlarının ekilmesinden yaklaşık 3-4 ay sonra hasat edilecek hale gelir. Bitkinin kökleri, elle koparılarak ya da çapayla sürülerek hasat edilir. Şalgam bitkisine musallat olacak zararlı ve hastalıklar, uzman danışmanlığında ve en uygun tarım ilaçları ile ortadan kaldırılabilir.

Şalgam Turpunun Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
  • Bedenin direncini artırır.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır ve böbrek kum ve taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
  • Akciğerleri ve bronşları temizler, bedene rahatlık verir.
  • Romatizma ve nikris rahatsızlıklarına karşı oldukça yararlıdır.
  • Mafsal şişliklerini geçirir ve bu şikayetleri azaltır.
  • Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır.
  • Ergenlik sivilceleri, akne ve egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Göğsü yumuşatır ve boğaz iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
  • Nezahat süresini kısaltır.
  • Şeker hastalarının susuzluklarını gidermede oldukça yararlıdır.
  • Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesine engel olur.
  • Bedende olan zararlı toksinleri dışarı atar. Sindirim sistemini ve bağırsakları düzenler.
  • Depresif ruh halini dingin hale getirir ve sinirleri yatıştırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

RUHSAR YANMAZ

15 Nisan 2024 Pazartesi

Şalgam Turbu diye yazdığınız yazının altındaki fotoğraf alabaş bitkisine aittir. Lütfen halkı yanlış bilgilendirmeyiniz.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Özür dileriz, yanlışlık olduğu için üzgünüz. Görselin doğru bitkiyle eşleşmesini sağlayacağız. Dikkatiniz ve uyarınız için teşekkür ederiz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaban Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Turpu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karpuz Turp Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Turp Diyeti Listesi

Turp Diyeti Listesi

Güncel

Turp Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Turp Kalori Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Beyaz Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Turp Salatası Tarifi ve Malzemeleri